‘JOHAN PLOMP’S OPTOPHOBIA’ – Leidse Geluiden 2 december

Details
Date:

december 2

Time:

08:30 pm - 11:00 pm

Click to Register: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-johan-plomps-optophobia-leidse-geluiden-2-december-159324936173
Organizer

Leidse Geluiden

Website: https://www.eventbrite.nl/o/leidse-geluiden-30628553508
Venue

Grand Café Van 't Huis

Catharinahof, 2311 CS Leiden

Leiden, ZH, NL, 2311 CS

Johan Plomp – Leidse Geluiden

Johan Plomp

‘JOHAN PLOMP’S OPTOPHOBIA’

‘Op-to-pho-bi-a [ŏp′tōˈfəʊbɪə] – the fear of opening one’s eyes’

Waar het voor de hand lijkt te liggen dat een muzikant zijn muziek maakt met het publiek in gedachte (niet te verwarren met iets maken wat het publiek graag wil horen) is het repertoire van deze band een commentaar op Plomps waarneming dat sommige (jazz-) muzikanten vooral hun eigen ei willen leggen en daarmee soms het publiek uit het oog verliezen. Optophobia, is in de ironie juist een aanmoediging (voor de muzikanten en het publiek) om de ogen te openen, letterlijk elkaar in de ogen te kijken en de verbinding te zoeken.

Maar Johan Plomp’s Optophobia gaat niet alleen maar om de wereld om Johan heen, maar ook over het herkennen van zijn eigen blinde vlekken en veilige bubbel met gelijkgestemde waarin het soms wel erg comfortabel wordt, of juist heel erg oncomfortabel… Dus dit project is ook een oproep aan iedereen om de ogen te openen, de blik te verruimen en af en toe het perspectief op je eigen dagelijkse en misschien artistieke leven te veranderen.

De muziek van Johan Plomp’s Optophobia is in de klassieke 5tet bezetting, groove gebaseerd met een hedendaagse blik terugkijkend op de traditie. De Wurlitzer van Koen mengt een elektrische klank met de akoestische klanken van de blazers, drums en contrabas.

Bart Wirtz – sax

Allistair Payne – trompet

Koen Schalkwijk – Wurlitzer

Pim Dros – drums

Johan Plomp – bas

Johan Plomp studeerde contrabas en compositie/arrangeren aan het Hilversums Conservatorium. Als bassist en componist heeft hij vele opnamen gemaakt met artiesten als Wim Overgaauw, Buddies In Soul (Cees Slinger), Loet van der Lee en Fleurine. Hij maakte arrangementen voor ensembles als het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Amsterdam Saxophone Quartet, Tineke Postma, Amsterdam Sinfonietta en het metropole Orkest, die hij ook dirigeerde. Samen met Miguel Martinez is hij oprichter van What’s The Tonic – the Quartet. Daarnaast is hij dirigent van het Rotterdam Jazz Orchestra en de Johan Plomp Small Big Band.

Omdat ook de horeca in zwaar weer zit, is er nu vanuit “Van ’t Huis” helaas geen budget beschikbaar voor de optredens.

Als oplossing daarvoor, vragen wij een entreeprijs als bijdrage, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt van het optredende gezelschap.

Je kunt kiezen voor verschillende ticketprijzen zodat het voor iedereen toegankelijk is!!!

Het idee is om alle Leidse muzikanten te verenigen in een collectief die elkaar ondersteunt, inspireert en versterkt in deze tijden en daarna.

Met de opzet van “Leidse Geluiden” willen wij in het heden en in de toekomst de muziek scene en artiesten waarborgen!